Castelul Bratisalva

Una din structurile cele mai impresionante ale orașului este Castelul Bratislava, pe un teren aflat la 85 m deasupra nivelului Dunării. Situl dealului castelului a fost locuit încă din perioada de tranziție între Epoca de Piatră și Epoca de Bronz. A reprezentat la inceput acropolisul unui oraș celtic. Apoi a făcut parte din Limesul roman. A fost o mare așezare slavă, apoi un centru politic, militar și religios al Moraviei Mari. Un castel de piatră nu s-a construit până în secolul X, pe când regiunea intra sub influența Regatului Ungariei. Castelul s-a transformat într-o fortăreață gotică anti-husită în vremea lui Sigismund de Luxemburg, în 1430, devenind apoi castel renascentist în 1562. A fost reconstruit în 1649 în stilul baroc.

Castelul Bratisalva

În timpul domniei Mariei Tereza, castelul a devenit un sediu regal prestigios.

Castelul Bratisalva

Din pacate, in 1811 Castelul Bratislava a fost distrus, rămânând în ruină până în anii 1950, când a fost reconstruit în mare parte în stilul terezian.

 

CATEDRALA SF MARTIN

Este cea mai veche biserica a Bratislavei, realizata in stil neo-gotic si foarte frumoasa la interior. Katedrála Svätého Martina (catedrala Sf. Martin) este una din clădirile simbolice ale Bratislavei și unul dintre cele mai vechi lăcașe de cult, de o mare importantă pentru regatul Ungar.

După bătălia de la Mohacs (1526, Suleiman Magnificul l-a înfrânt pe Luis al II-lea al Ungariei), ce a culminat cu ocuparea regatului ungar de către otomani, monarhia ungurească a trebuit să își încoroneze regii în Pressburg (denumirea veche a Bratislavei), întrucât nu puteau ajunge în Székesfehérvár. Impresionanta catedrala gotica a servit ca loc de incoronare pentru 11 regi si 8 regine intre anii 1563 si 1830. Interiorul are o lungime de 70 m, o latime de 23 metri si 3 nave. Turnul de 85 m inaltime a servit initial ca fortificatie pentru oras, aflandu-se intre zidurile de aparare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *