Circuit Toscana Montecatini Terme Montecatini Alto

Circuit Toscana – Montecatini Terme

… din jurnal toscan 2013 – Y. F…

“Montecatini Terme este centrul principal al regiunii Valdinievole – un vast teritoriu in interiorul provinciei Pistoia, brazdata de apele torentelor Nievole, Pescia de Pascia si Pescia de Collodi. Este caracterizata de numeroasele izvoare de ape termale, cunoscute inca din cele mai vechi timpuri. Probabil ca vechii romani cunosteau proprietatile binefacatoare ale bailor de la Montecatini, pentru ca Via Cassia – artera antica foarte frecventata care lega antica Pistoia de Florenta si de Luca trecea si prin Montecatini.

Prima atestare documentara a localitatii dateaza de la sfarsitul secolului XII…

… “castelul“ Montecatini, situat pe varful unei coline, la poalele careia se intinde o depresiune centrala, asemanatoare unui bazin oval. In perioada de sfarsit de sec XIII si de inceput de sec XIV, Montecatini se afla in centrul luptei politice dintre Luca si Florenta. Initial, locuitorii orasului Luca au dominat ostilitatile, armata acestora, condusa de Uguccione della Faggiola. Acesta a invins trupele florentine intr-o batalie sangeroasa chiar langa Montecatini. Dar, in 1330, florentinii ii inving pe lucanezi. Hegemonia Florentei si a familiei Medici va asigura o lunga perioada de pace, netulburata timp de doua secole.

In anul 1554, Montecatini este ocupat de trupele italo-franceze, asediate in continuare de trupele florentine ale lui Cosimo I de Medici, care cuceresc si devasteaza localitatea…

…Deoarece florentinii au incendiat inclusiv arhivele localitatii Montecatini, nu mai exista marturii scrise despre viata cotidiana din secolul XIV si XV, aceasta afundandu-se in continuare intr-un anonimat cvasi total, intrerupt totusi la sfarsitul secolului XVIII, de faptul ca marele duce Peter Leopold I din dinastia de Habsburg-Lorena, succede familiei Medici la conducerea marelui ducat de Toscana; el decide sa dezvolte potentialul termal al localitatii Montecatini care devine, rapid, o statiune la moda, frecventata de mari personalitati ale epocii respective : Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Ruggero Leoncavallo sau, mai tarziu de Luigi Pirandello. Astfel in 1905 localitatea devine oras cu numele de Bagni di Montecatini, schimbat in Montecatini Terme incepand cu anul 1932.

 Capo di tutti capi (Giovanni) deschizator de drumuri…

…am luat-o la dreapta pe Via Trieste pana la intersectia cu Corso Matteotti. Sunt chiar in centrul micutului oras toscan. Merg tot la dreapta si ajung in Piazza del Popolo, situata la  intersectia elegantului bulevard Viale Giuseppe Verdi cu Corso Giacomo Matteotti si cu Corso Roma. Remarc o constructie in forma de potcoava de cal – Grand Hotel Plaza (fost han Locanda Maggiore), care in secolul XIX a fost gazda lui Gioacchino Rossini. Aici veti gasi camera de muzica folosita de Giuseppe Verdi. Acesta a fost oaspete permanent al bailor termale de aici, in perioada 1882 – 1900.

In Piazza del Popolo se afla Basilica di Santa Maria Assunta (biserica Adormirii Maicii Domnului). Biserica a fost edificata la inceputul sec XIX, dupa planurile arhitectului Luigi Cambray Digny de constructorii oraselului intre 1822 – 1827. Imediat dupa ce a fost sfintita. s-a dovedit ca dimensiunile catedralei erau prea mici pentru un oras la moda, in plina expansiune, care primea peste 75.000 de turisti pe sezon. De aceea biserica a fost demolata si reconstruita in anul 1962.

Cladirea, care a reprezentat – pentru vremea aceea – un imn inchinat modernitatii, este construita din beton armat, acoperit cu piatra de travertin. A a fost conceputa de arhitectul Raffaello Fagnoni impreuna cu Mario Negri, Pierluigi Spadolini si Alfonso Stacchetti.

Catedrala…

… proiectata in plan octogonal – are patru capele radiale si un presbiteriu acoperit de o calota clasica. Ea contine si campanila, poseda vitralii moderne create de pictorul Giorgio Scalco precum si alte opere contemporane interesante. Amintim  Crocifisso de Sauro Cavallini si un tablou mare reprezentandu-l pe Christos intre Marta si Maria, opera din 1986 a pictorului Aladino Ghioni .

Dar poate cel mai interesant obiectiv turistic din Montecatini sunt Baile Tettuccio. Acestea sunt situate pe Viale Giuseppe Verdi la numarul 71, in interiorul marelui Parco Termale. In secolul XIV pe acest loc se afla Bagno Nuovo restaurata. Restaurarile s-au facut intre 1779 – 1781 de catre arhitectul Gaspero Maria Paoletti si apoi intrea 1923 – 1927 de arhitectul Ugo Giovannozzi.

Termele Tettuccio sunt astazi un ansamblu neoclasic, de mare forta arhitecturala. Ansamblul caracterizat prin ferestre splendide  si intrarea ornamentata cu generoase coloane ionice…”

Toscana e mai frumoasa cu noi!

Programul nostru de TOSCANA 2024:

Toscana pentru Iubitorii de Arta – autocar -IUNIE 2024

Toscana pentru Iubitorii de Arta – avion – IUNIE 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *