Cazanele Mici si Cazanele Mari – CLISURA DUNARII
“Clisura” este un cuvant de origine bizantina si inseamna “cetate asezata la gura unui defileu”.
Cum treci de stancile Babacai de la Gura Vaii, reperul care marcheaza inceputul Clisurii, drumul serpuieste paralel cu apa domoala, fara valuri si fara curenti de suprafata.
Cazanele Dunarii sunt o portiune din cursul Dunarii, in dreptul judetului Mehedinti, pe bucata de granita naturala romano-sarba. O denumire alternativa ar fi aceea de Chei. Stim cu totii cat de spectaculoase sunt, cheilor raurilor si paraielor din Romania. Vorbind insa de un fluviu, termenul Cazane este si mai potrivit pentru a exprima impresia pe care o produce acest defileu al Dunarii privitorului. Pereti stancosi, verticali, zona fiind de altfel declarata drept monument al naturii, recunoscut de catre oficialitatile europene. Cazanele Dunarii sunt impartite in doua sectiuni despartite de golful Dubova: Cazanele Mari si Cazanele Mici.
Cazanele Mari au o lungime de 3,8 kilometri, fluviul ingustandu-se pana la 180-250 de metri. De-o parte si de alta sunt masivele Ciucarul Mare (318 metri altitudine) in partea romaneasca si Stirbatul Mare (768 metri) pe partea sarbeasca. Pot fi vizitate in cadrul unor excursii cu barca pornind din Dubova, localitate aflata in apropiere, sau admirate de pe culmea Ciucarului Mare, accesibil pe poteci din Dubova sau din DN57.
Cazanele Mici au la randul lor o lungime de 3,6 kilometri. Pe aceasta portiune Dunarea ajunge la doar 150 de metri latime, ceea ce ingreuneaza traficul naval. Si acest defileu este strajuit de doi masivi, Ciucarul Mic (313 m), respectiv Stirbatul Mic (626 m). Similar, Cazanele mici pot fi vizitate cu barca sau vazute de pe Ciucarul mic.
Bustul regelui Decebal, Tabula Traiana, pestera Ponicova, grota Veterani si manastirea Mraconia sunt printre obiectivele turistice aflate in sau in imediata apropiere de Cazanele Dunarii.