Tel: 021 2102242 facebook-icon

Matera – Oras Cultural European 2019

/Matera – Oras Cultural European 2019

Matera – Oras Cultural European 2019

By | 2021-09-23T12:55:47+03:00 februarie 7th, 2019|blog|0 Comments

Matera -Un oras parca impietrit in timp…prima impresie…UAAAAU! Vezi unul dintre cele mai neobișnuite, sugestive și fascinante peisaje din Italia, în care timpul parcă s-a oprit în loc…acum 2000 de ani. Sau dacă ești pasionat de film și ți se pare interesant și emoționant să calci, la propriu, pe urmele lui Pier Paolo Pasolini (care a filmat aici Evanghelia dupa Matei,) Mel Gibson (cu filmul său Patimile lui Cristos), Richard Gere (protagonist in Regele David)… David Nixon, Marcello Mastroianni sau pe urmele lui Daniel Craig, alias James Bond. Peste 55 de pelicule, nu doar cu teme biblice, au fost filmate aici, în ultimii 40 de ani. În iunie 2014, au început filmările pentru un film australian despre viața Fecioarei Maria. Chinezii au descoperit Matera in 2015 și au ales-o ca scena cinematografica pentru multe producții asiatice. 

Oraşele Plovdiv din Bulgaria şi Matera din Italia deţin în 2019, titlul de capitală europeană a culturii.

Oare producțiile cinematografice realizate aici și toate marile nume care au poposit la Matera au influențat alegerea juriului european care a decis ca orașul să fie Capitala Culturală în 2019? Nu stiu…, dar cu siguranță au dat vizibilitate și prosperitate zonei. Mel Gibson a ajuns aici, în 2003, pentru a căuta locuri care să evoce Palestina sau Ierusalimul de acum 2000 ani. La mai bine de 15 ani de la aparitia filmului Patimile lui Cristos, se estimează că filmul aduce (încă), anual, la Matera, peste 10.000 turiști americani si alti 5000 europeni.

S-au investit circa 30 de milioane euro, în infrastructură și proiecte culturale. Scopul lor este să atragă cât mai mulți turiști, fără să afecteze, în vreun fel, ecosistemul urban, unic în Italia.
Fiecare piatră, fiecare peșteră, fiecare colț de stradă, fiecare acoperiș evoca atmosfera încărcată de misticism a filmului.
Sau poate că s-a întâmplat invers. A fost tocmai locul acesta încărcat de istorie, de liniște primordială, de început de lume, a dat încărcătură filmului.

Cele 44 de biserici săpate în piatră, amenajate în peșteri, pictate, atât de sugestive, au contribuit,  la crearea unei atmosfere unice.

Programul capitalei culturale europene  Matera organizat sub deviza “Un viitor deschis” se va concentra în special pe incluziunea socială şi culturală şi pe inovarea prin colaborare.

Printre cele mai importante evenimente se numără: “Ars Excavandi”, o perspectivă contemporană asupra istoriei şi culturii arhitecturii subterane. Mai amintim “Recitind Renaşterea”, o călătorie prin trecutul artistic al regiunilor Basilicata şi Apulia şi “Poezia numerelor prime”, o expoziţie având ca temă rolul  matematicii în munca artiştilor.

Matera va găzdui şi prima reprezentaţie în aer liber a operei Cavaleria Rusticană în cooperare cu Teatro San Carlo – Napoli. De asemenea vor fi 27 de proiecte dezvoltate cu comunităţi locale creative şi cu parteneri din Europa.

După Plovdiv şi Matera în 2019, viitoarele capitale europene ale culturii vor fi Rijeka (Croaţia) şi Galway (Irlanda) în 2020, Timişoara (România), Elefsina (Grecia) şi Novi Sad (Serbia, ţară candidată) în 2020.

 

Lasa un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate*

Selectați moneda dvs.
EUR Euro