Vacanta sejur Provence – Delta Camargue
Camargue este, la fel ca şi delta noastră, un ansamblu viu, care se modifică necontenit. Inundaţiile anuale şi aluviunile schimbă configuraţia teritoriului, în ciuda digului şi a pădurilor. Cantitatea de aluviuni transportată anual de Rhon este de aproximativ 20 milioane metri cubi, fenomenul ducând, în timp, la creşterea suprafeţei rezervaţiei.
Oferta Provence – Caii albi
Precum taurii de Camargue, caii de aici se constituie într-o rasă cu adevărat unică şi deosebit de interesantă. Aceşti cai aparţin unei dintre cele mai vechi rase cabaline din lume, fiind strâns înrudiţi cu caii preistorici ale căror fosile au fost descoperite în tot sudul Franţei. Trăiesc în semi-libertate, beneficiind de ajutorul omului doar în iernile cele mai aspre. Se nasc, în mod invariabil, cu părul de culoare brună sau neagră. Odată cu împlinirea vârstei de 4 ani, coloritul lor se schimbă, toţi caii, indiferent de sex, devenind albi .
La fel cum taurii de Camargue sunt mai mici ca talie comparativ cu alte rase de vite, la fel şi caii de aici ating dimensiuni mai modeste decât ale majorităţii raselor cabaline.Ei sunt caii călăriţi de văcari, cei care au în grijă taurii din Camargue. Nu sunt niciodată ţinuţi în grajduri. Caii de aici sunt deosebit de viguroşi şi rezistenţi, fiind capabili să suporte bine atât căldurile înabuşitoare şi umiditatea incredibilă din timpul verii, cât şi vânturile cumplit de reci ale iernii. Sunt tovarăşii nedespărţiţi ai paznicilor rezervaţiei şi unul dintre cele mai importante simboluri ale regiunii Camargue.
O manade (ce reprezintă un fel de “marcă” specifică regiunii Camargue) este o privelişte impresionantă. Cuvântul desemnează o cireadă de vite sau o herghelie de cai care cutreieră ţinutul mlăştinos Camargue. Manade se afla sub privegherea unui paznic călare (gardian/gardienne). Însă intervenţia umană e redusă (verificări anuale ale sănătăţii, castrarea unor masculi, însemnarea animalelor). Pentru ca un crescător să poată purta titlul de proprietar al unei manade, există condiţii obligatorii prin lege. … Acestea implica creşterea în semi-libertate, fără furajare pe timpul iernii – cu alte cuvinte, o intervenţie minimă din partea omului.
Vacanta sejur Provence – Flamingii
Camargue este casa celor mai mari concentrări de stoluri de flamingi roz care mai cuibăresc în Europa. Aici poposesc în fiecare primăvară peste 20.000 de flamingi grupaţi în mai multe stoluri. Cuibăresc în zonele mlăştinoase, construindu-şi cuiburile curioase din mâl întărit la soare, astfel încât eventualele creşteri de nivel ale apelor să nu-i înece. Sunt adaptaţi de minune la consumul planctonului. Işi umplu ciocurile cu apa bogată în mici organisme şi o filtrează cu ajutorul formaţiunilor care le mărginesc limba şi laturile ciocului. Mare parte din organismele care constituie planctonul care le serveşte ca hrană sunt crustacee. Acestea furnizează pigmentul roz care colorează penajul flamingilor.
Alături de cai şi tauri, flamingo este unul dintre simbolurile zonei, imaginea sa fiind întâlnită la tot pasul. Etang Fangassier este singura zona din Europa unde flamingii vin in numar atat de mare: peste 13 000 de perechi cuibaresc anual aici.
Alte vieţuitoare interesante de aici includ castorii, bursucii, multe specii de broaşte, şerpi, şopârle, ţestoase şi peste 400 specii de păsări care cuibăresc sau poposesc aici pe timpul migraţiilor.
Vacanta Sejur Provence
Gastronomia locală este o subsidiară a artei culinare provensale, cu unele specialităţi foarte apreciate de gurmanzi. Friptura de vită, precum şi ouillade – tocăniţa din carne de vită cu condimente din Provence… Sunt doar două feluri care trebuie neapărat gustate…
La fel şi gardiane, carne de vită rumenită în ulei de măsline şi gătită apoi cu măsline negre, usturoi, anghinare, cartofi şi slănină afumată. Rezultatul (delicios) se serveşte cu garnitură de orez din Camargue.
Foarte gustoase sunt tellines, scoici gătite cu ceapă, verdeţuri şi vin alb sau cu persillade – tocătură de pătrunjel şi usturoi. O multitudine de arome provencale…