Vacanta Toscana Montecatini

Vacanta Toscana – Montecatini Alto si Funicularul Istoric

De la Terme Tettuccio drumul continua spre Montecatini Alto, aflat la 299 metri altitudine fata de nivelul marii. Se poate ajunge sus cu funicularul in functiune de la sfarsit de secol XIX. Statia terminus se afla pe Via Vittorio Veneto in Montecatini Alto.
Funicularul – foarte pitoresc – a fost construit in perioada 1897 – 1898. A functionat neintrerupt, pana in timpul celui de-al doilea razboi mondial (cand a fost scos din functiune). Apoi a fost restaurat si redat in circulatie in anul 1949. Funicularul are un traseu cu o lungime de 1055 metri, pe o inclinare medie de 21 %, pe inaltimea de 234 m a colinei. Are doua vagoane rosii – Gigio si Gigia – si poate transporta 40 de persoane, viteza vagoanelor fiind de 2,5 m/sec = 9 km/ora. Pretul unui bilet andata e ritorno (dus-intors) este de circa 8 EURO/persoana.

Montecatini Alto este o statiune atractiva, aflata pe vechiul loc al unui castel medieval distrus in secolul XVI. Se pot face  fotografii cu imaginile spectaculoase ale vaii la poalele careia se intinde Montecatini Terme, drumul continua intr-una din variante pana in piata centrala a localitatii– Piazza Giuseppe Giusti, numita astfel dupa numele poetului  care a locuit aici multi ani. Piata este dominata de statuia libertatii. In piata se afla fostul teatru al orasului care a fost transformat astazi in restaurant. Aceasta este plina de terasele restaurantelor si cafenelelor.

Toscana e mai frumoasa cu noi!

Toscana pentru Iubitorii de Arta – autocar – IUNIE 2024- click aici

Toscana pentru iubitorii de Arta – avion – IUNIE 2024 – click aici

Piete si porti medievale…

Piata Giuseppe Giusti este dominata de Torre Ugolino – unul dintre rarele vestigii ramase din epoca medievala. In fata Cappella di Piazza – este o bisericuta veche cu un cancello in ferro battuto (portal de fier forjat, foarte pitoresc). Mai departe se afla cladirea Teatro dei Risorti – edificiu din secolul XVII, utilizat ca loc al intrunirilor publice si ocazional si ca teatru, astazi restaurant modern. Dincolo de cladirea teatrului se afla Palazzo del Podestà ocupat altadata de reprezentantul autoritatii florentine la Montecatini. Pe fatada acestuia se gasesc numeroase armi nobiliares (insemne heraldice) din sec XVII si XVIII.

Merg mai departe pe sub Porta di Borga – singura poarta ramasa in picioare din cele sapte porti ale oraselului si ajung in fata bisericii parohiale. La Propositure Apostolica di San Pietro – construita pe locul unei biserici medievale dedicate Arhanghelului Mihail. Biserica este de stil romanic in exterior si baroc in interior, cu trei nave centrale si cu multe capele laterale construite din pietra serena si decorate cu frumoase fresce… Remarcabila este pictura din scoala lui Perugino. Madonna con bambino e i Santi Rocco e Alberto Carmelitano. In biserica exista si o cristelnita (fonte battesimale) din marmura. Se ajunge trecand prin  porta noce intagliato daruita de papa Pius V in anul 1580.

 Muzeo dell’Arta Sacra…

… exponate deosebite : o Madona din lemn de secol XIII, vestminte liturgice si un pretios Reliquiario di Santa Barbara. Acesta este din argint si contine o parte din craniul acestei sfinte venerate de locuitorii din Montecatini. La iesire, masiva Campanile medievala cu cele doua randuri de clopote, produce turistului din mine, un efect aproape cinematografic.”

Toscana e mai frumoasa cu noi!

Toscana pentru Iubitorii de Arta – autocar – IUNIE 2024- click aici

Toscana pentru iubitorii de Arta – avion – IUNIE 2024 – click aici

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *