madrid Plaza Mayor

Madrid Plaza Mayor

Se spune ca ar fi copiata dupa curtea palatului  El Escorial. Poate adaposti pana la 50.000 oameni.

Una din cele mai incantatoare si echilibrate  din punct de vedere architectural din Europa. S-a nascut in timpul Casei de Austria, construita la ordinele regelui Philip III intre 1617-1619, proiectant Gomez de Mora. Cand s-au finalizat lucrarile la Plaza Mayor, Madridul avea 85.000 locuitori. Multi oameni au invadat orasul ceea ce a dus la suprapopularea sa, iar Filip IV  a fost nevoit sa mute zidurile orasului = Epoca de aur a reprezentat o importanta sursa de inspiratie pentru dramaturigii spanioli Lope de Vega si Tirso de Molina. In 1791 a avut loc un incendiu, juan de Villanueva (arhitectul Palatului Prado) a restaurant-o adaugandu-I arcade de granit.

Structura rectangulara, lunga de 200m si lata de 100 m este inconjurata de porticuri, sub care veti gasi numeroase restaurant, baruri si magazine. Initial se numea Plaza de Arrabal (Piata de la periferie) pt ca era in afara zidurilor orasului. In present multe din cladiri sunt folosite de munucipalitate.

In Madrid Plaza Mayor are 10 cai de acces.

In centrul pietei este statuia ecvestra a lui Philip III sculptata de  2 italieni Pietro Tacca si Giambologna, adusa aici in sec XIX. A fost initial expusa in Casa del Campo. Apoi a fost oferita regelui Filip III in 1616 de conducatorul Florentei Cosimo de Medici.

In timpul Casei de Austria, Piaza Mayor era formata din 136 case, iar din balcoanele lorse urmareau festivitati si spectacole, de la autodafe pana la coride, si proclamarea regilor de la Philip IV pana la Isabel II. Deosebita este Real Casa de Panaderia unde azi se pastraza o parte din arhiva orasului (initial a fost sediul central al breslei brutarilor, care controlau pretul granelor ; cladirea initial a ars in sec XVII, ramanand numai portalul).

Pivnitele de la nr 4, Calle Felipe III (acum magazine) erau folosite de Inchizitie pentru a-I tortura pe acuzati pana cand acestia isi marturiseau erezia, vrajitoria si o multime de alte pacate. Odata condamnati ei participau la o ceremonie autodafe, dupa care erau predate autoritatilor pentru a fi pedepsiti. Acet spectacol macabru care includea o procesiune ritual si umilirea in public dura de dimineata pana noaptea. Plaza Mayor a fost martora a 4 autodafe-uri intre 1624-1680.

Daca te-am facut curios/curioasa , hai cu noi la Madrid in luna aprilie 2024, vezi link-ul: MADRID 2024 – DEASUPRA LUMII INTREGI !

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *